Interjúk

SZÓ SINCS AZ UNIÓS KILÉPÉSRŐL

2021. 03. 18.

Schaller-Baross Ernő elismeri, hogy a sajtóban napvilágot látott híreknek megfelelően van kapcsolatuk az Európai Konzervatívok és Reformisták csoporttal, ez természetes, hiszen hazafias, patrióta és konzervatív pártok alakítják, de nyomatékosítja: egyelőre korai a jövőről beszélni. „Olyan politikai közösségre van szükségünk, ahol elsősorban a magyar, aztán az európai érdekeket érvényesíthetjük” – hívja fel a figyelmet.

Kacsoh Dániel és Szalai Laura cikke a Mandiner hetilapban.

A képviselő nevetségesnek tartja a baloldali vádakat a magyar kormány EU-ellenességéről. „Mind a Fidesz szavazótáborában, mind a magyar társadalomban arányaiban sokkal magasabb az unió elfogadottsága, mint sok nyugat-európai országban. A Fidesz mindig a tagság mellett foglalt állást, és soha nem merült fel, hogy ellene dolgozna – nem úgy, mint a most a baloldallal szövetségre lépő, egykor radikálisan EU-ellenes Jobbik” – mondja. Megjegyzi: attól még, hogy valaki nem a föderalistákkal ül egy csónakban, lehet elkötelezett európai, sőt. Hangsúlyozza azt is, hogy a Fidesz szerint uniós tagságunk nem cél, hanem eszköz a magyar érdek sikerre viteléhez.

Kérdésünkre, hogy a magyar kormánypárt a mostani lépésével elszigetelődhet-e az európai politikában, Schaller-Baross megerősíti: nem tartanak ettől. Ráadásul a néppártnak talán nagyobb veszteség a távozás, mint fordítva, az EPP-frakció ugyanis így 175 fősre csökkent, folytatódik az évek óta tartó erodálódás. „Bizonyos értékalapú ügyekben úgy sem volt meg a jobboldali többség, hogy a néppárttól jobbra lévő erők támogatták az adott döntést. Ha az új felállás szerint immár független fideszes képviselők döntő kérdésekben nem állnak majd az EPP mellé, végleg elveszíti a lehetőségét arra, hogy megszervezze a többséget.”

Schaller-Baross Ernő kitért arra is, hogy az a módosítás, amelyet most elfogadott az EPP-frakció, s amelyet követően a Fidesz bejelentette a távozását, lényegében házszabályellenes – ráadásul visszamenőleges hatályú. A politikus megjegyzi: érdekes módon ezt az európai sajtó nem tartja problémásnak; ebből az következik, hogy immár nem lehetnek különböző politikai vélemények, egyetlen narratíva létezhet.

„Pedig a Fidesz képviselői mögött kétmillió szavazó felhatalmazása áll, ők a magyar kormánypárt által képviselt világkép érvényesülését várnák el az uniós döntéshozatalban” – fogalmaz.
Ezzel szemben az EPP részéről most az látszik, hogy a tőle balra lévők, legyenek akár zöldek, kommunisták vagy liberálisok, valójában velük egyező vonalon mozognak, a jobbszárnyon lévőket, a konzervatívokat pedig Európa-ellenesnek nyilvánítják. „Ehhez a hazugsághoz a Fidesz hosszú távon amúgy sem adhatja a nevét, az EPP jobboldali pártjainak pedig el kellene gondolkodniuk azon, milyen képet szeretnének magukról alkotni. Kétség ne legyen: a magyarokkal kezdték, s hamarosan következhetnek a szlovének és az olaszok, aztán ki tudja, hol lesz a vége” – jelenti ki Schaller-Baross.

Szerinte bizonyosan akad még olyan párt a frakcióban, amely szintén felvállalja a hagyományos családmodellt és a konzervatív értékeket, s a kereszténydemokráciát szeretné képviselni, ezek egyre inkább azt fogják látni, hogy szűkülnek a lehetőségeik a néppárton belül. „Szükség lehet valamilyen összefogásra a jobboldalon az Európai Parlamentben, bízom benne, hogy lesz is” – fogalmaz. Azt elismeri a képviselő, hogy egy nagy EP-frakció infrastruktúrája és szervezettsége erős szakmai hátteret tudott biztosítani.

Annak kapcsán, hogy az új helyzet hogyan befolyásolhatja a Fidesz és a CDU viszonyát, Schaller-Baross Ernő optimista, hiszen a Fidesz és EP-delegációjának vezetése minden alkalommal megerősítette: „Nekünk egyetlenegy politikai partnerünk van Németországban, az pedig a CDU– CSU, és a visszajelzések alapján ez kölcsönös.” A CDU–CSU vezető tisztségviselőivel folyamatos a párbeszéd. „Soha nem a CDU volt a Fidesz ellehetetlenítésének motorja az Európai Néppártban vagy az európai parlamenti munkában. Az együttműködést tehát folytatni kell” – hangsúlyozza a képviselő, megjegyezve, a minap a CSU Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője, Alexander Dobrindt is nehezményezte az EPP-frakció eljárását, szerinte igenis szüksége van konzervatív véleményekre a Néppártnak, a CDU-CSU-nak is.

Forrás: mandiner.hu