Hírek

Az EU ne harmadik országok, hanem saját tagállamai támogatásáról gondoskodjon!

2023. 09. 20.

Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága tegnapi ülésén tárgyalta az exporthitelek jelenlegi állását az uniós kereskedelempolitika összefüggésében. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában kifejtette, hogy az exporthitel igen hatásos eszköz a vállalatok exporttevékenységének támogatására, azonban az új, Ukrajnának elkülönített kísérleti pénzügyi eszköz nem az EU valódi céljait szolgálja.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: az exporthitelek jelentősen hozzájárulnak az Európai Unió szakpolitikai céljaihoz és elősegítik a tagállamok külkapcsolatainak fejlődését. Az Európai Bizottság ugyanakkor múlt heti kkv-csomagjában jelezte, hogy a többéves pénzügyi keret felülvizsgálata keretében egy új, 300 millió eurós többlettámogatást különít el Ukrajna finanszírozására egy kísérleti eszköz keretében.

Schaller-Baross Ernő hangsúlyozta: „Az új támogatási összeg nem a tagállamok exportkapacitásának fejlesztését szolgálja, hanem aránytalan kereskedelmi viszonyokat teremt”. A képviselő hozzátette, hogy a felülvizsgálat során bevezetett támogatás ellentétes az Európai Unió alapelveivel. „Az Unió feladata elsősorban a saját tagállamai érdekeinek védelme, ezzel szemben bár Magyarország minden lényeges feltételt teljesített, mégsem jut hozzá az országnak járó uniós forrásokhoz” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.