Uniós intézményi ügyek

Nem adjuk a tagállami vétójogot!

2023. 10. 04.

Az Európai Parlament plenáris ülésén tárgyalta és szavazott a harmadik országok által alkalmazott gazdasági kényszerítésről szóló jelentésről. Schaller-Baross Ernő, a  Fidesz EP-képviselője felszólalásában kifejtette, hogy Magyarország érdeke a nyitott világkereskedelem és a tagállami érdekeket figyelembe vevő kereskedelempolitika.  A szabadkereskedelem mellett Európa önvédelme is fontos, az Európai Uniónak meg kell tudnia védeni saját gazdasági érdekeit egy harmadik ország esetleges nyomásgyakorlása esetén.

A fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy az új, gazdasági kényszerítés elleni védelemről szóló rendelet kiszolgáltatott helyzetbe hozza az EU-t harmadik országokkal szemben. Kiemelte továbbá: az európai piacvédelem álcája mögé bújva a tagállami érdekvédelem utolsó bástyáját jelentő külügyi vétó felszámolását célozza.

“A javaslat kulcsa, hogy a Szerződések szerint az Unió a közös kereskedelempolitika területén kizárólagos hatáskörrel rendelkezik. Az új rendelet ezt a területet akarja kibővíteni azért, hogy az EU kizárólagosan, a tagállamok megkérdezése nélkül dönthessen olyan kérdésekben, mint a külügyek és a szankciós politika. Ez a tagállamok megkerülése, a nemzeti hatásköröket súlyosan csorbító intézkedés, a szerződéseink megkerülése!” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.