Interjúk

A valódi sokszínűséget ma a jobboldal képviseli

2021. 01. 28.

Mi hűek vagyunk azokhoz az értékekhez, amelyeket az Európai Néppárt alapítói lefektettek – mondja Schaller-Baross Ernő. A Fidesz új európai parlamenti képviselőjét a zsófiapusztai buliról, a CDU-val való együttműködésről és az uniós járványkezelésről kérdeztük.

Szalai Laura interjúja a Mandiner hetilapban.

A neve elsősorban egy a koronavírus-járvány idején tartott buli kapcsán került be a sajtóba. Mi zajlott pontosan Zsófiapusztán?
A tavaly nyári zsófiapusztai összejövetel esetében a hatályos előírásoknak megfelelően tartottunk egy pikniket, amelynek megszervezéséhez felajánlottam a szüleim házának kertjét. Az ingatlant 2007-ben vásárolták meg egy élet munkájának eredményeképpen, ők az év meghatározó részét a Bakonyban is töltik. Hasonló baráti összejöveteleknek egyébként az elmúlt években is helyet adott az udvarház, és ott tartottuk az esküvőnket is. Az augusztusi eseményen a szabadban voltunk, betartottunk minden szabályt, fertőtlenítőszereket helyeztünk ki. Azon az egy személyen kívül, akinek közvetlenül a rendezvény után pozitív lett a koronavírustesztje, és minden bizonnyal nem a helyszínen került kapcsolatba a vírussal, hála Istennek, senki sem lett beteg, tehát eredményesek voltak az óvintézkedéseink.

Szájer József mandátumát kapja meg az EP-ben. Hogy esett önre a választás? 2019-ben a Fidesz képviselőjelölti listáján nem szerepelt a huszonegy jelölt között.
Az EP-választáson induló pártok listáján hatvanhárom név szerepel, ennyi jelöltet lehet megnevezni. Egy baloldali hírműsorban hangzott el, hogy nem szerepelek a listán, holott a Fidesz–KDNP engem is megnevezett a hatvanhárom jelöltje között. Minden bizonnyal azért tartottak érdemesnek mind a jelölésre, mind most a mandátumra, mert több mint tíz éve külügyekkel és nemzetközi politikával foglalkozom. Így volt ez gyakornoki éveimben az Országgyűlésben, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, külügyi igazgatóként a Polgári Magyarországért Alapítványnál és legutóbb a Miniszterelnökségen helyettes államtitkárként is. Rendszeresen dolgoztam együtt az alapítvánnyal, és képviseltem is, később pedig Magyarországot nemzetközi fórumokon, kiemelten a magyar–német kapcsolatok területén, amelyet mint a magyar érdekérvényesítés egyik legfontosabb bázisát szívügyemnek tekintek.

A távozás óta beszélt Szájer Józseffel, megtörtént az átadás-átvétel, ellátta önt valamilyen jótanáccsal? 
Telefonon egyeztettem Szájer Józseffel, beszéltünk a szakbizottsági munkáról, arról, hogy milyen munkafolyamatokba kell majd bekapcsolódnom. A jogi bizottságban kifejezetten az a célom, hogy szembesítsem a saját hatásköreit rendszeresen túllépő EU-s intézményrendszert: nemcsak a tagállamoknak, neki is tiszteletben kell tartania az uniós szerződésekben lefektetett és sokat emlegetett alapelveket, többek között a jogállamiság elvét. Szintén a jogi bizottságban zajlik majd az Európai Bizottság által a múlt év végén bemutatott, a digitális szolgáltatásokról szóló javaslatcsomaggal kapcsolatos munka. Kiemelten fontosnak tartom, hogy az internetes platformok működésére stabil jogi keretet hozzunk létre, különös figyelemmel arra, hogy korlátok közé szorítsuk a techcégeknek azt a gyakorlatát, hogy önkényesen távolítanak el felhasználói tartalmakat a felületükről, megsértve ezzel a szólásszabadság elvét. A jogi, illetve a munkaügyi bizottságban is célom képviselni a magyar kkv-szektor ügyét, bemutatni az adócsökkentésre, a családtámogatásra, a munkahelyteremtésre és bérnövekedésre épülő magyar modellt, amelyet néhány évvel ezelőtt még lesajnáltak, mégis sikeresnek bizonyult.

Címlapfotó: Mátrai Dávid 
Forrás: mandiner.hu