Interjúk

Az Európai Bizottság működése nem felel meg az átláthatóság kritériumának

2021. 05. 21.

V4NA interjú Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselővel

EP-képviselő: a vakcinabeszerzés ugyanis semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és elszámoltathatóság követelményeinek, amelyet pedig a Szerződések írnak elő.Az átlátható működés a jogállamisági kritériumrendszer része – amit a Bizottság a tagállamokon rendszeresen számonkér. Felelősség terheli a Bizottságot, amiért a saját működése során e követelmény teljesülését nem biztosítja.

„A válsághelyzeteket az unió mindig hatásköreinek bővítésére próbálja felhasználni”, jelentette ki Schaller-Baross Ernő a V4NA-nak. Mint mondta, most az egészségügy területén akarta az Európai Bizottság bővíteni az uniós hatásköröket és mélyíteni az integrációt. Megjegyezte, hogy Ursula von der Leyen már tavaly novemberben bejelentette, hogy egy Európai Egészségügyi Uniót kíván felépíteni.

„Az Európai Bizottság azonban a hatáskörbővítés hevében láthatólag túlvállalta magát. Először is: a brüsszeli tisztségviselők kellő tapasztalat hiányában tárgyaltak s így a gyógyszercégek keresztül tudták vinni saját érdekeiket az alkufolyamat során”, fogalmazott az EP-képviselő. Hozzátette, azt is tudomásul kell venni, hogy az uniós intézmények nem „gyorsreagálású” egységek, így a „beszerzés gyorsasága és hatékonysága a bürokrácia lomhaságának áldozatává vált.”

Kiemelte, hogy ezek mellett a vakcinabeszerzési folyamat is átláthatatlan,

„a vakcinabeszerzés ugyanis semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és elszámoltathatóság követelményeinek, amelyet pedig a Szerződések írnak elő.”

A képviselő ezért választ vár az Európai Bizottságtól, hogy miként kívánja megoldani ezt a helyzetet és nyilvánosságra hozza-e a beszerzés részleteit. Schaller-Baross Ernő elmondta, a kérdés megválaszolása Stella Kyriakides egészségügyi biztos feladata, akinek a szabályok értelmében hat héten belül meg kell küldeni válaszát.

A V4NA korábban többször kérdezte Stella Kyriakidest és az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is a vakcinabeszerzésekről. Szerettük volna megtudni, hogy szándékosan vagy tudatlanságból írt-e alá rosszabb szerződést a vakcinabeszerzésekre a biztos asszony, mint a britek.

Arról is kérdeztük a biztos asszonyt és a Bizottságot, hogy mennyiben befolyásolta az EU vakcinapolitikáját, hogy Stella Kyriakides korábban olyan szervezet elnöke volt, mely több tízezer eurós támogatásokat kapott a vakcinagyártó cégektől.

Forrás: v4na.com
(Kép forrás: ox.ac.uk)