Kis-és középvállalatok

Az új uniós szabály a nemzeti eredetvédelem hatékony kiegészítője legyen!

2023. 09. 12.

Az Európai Parlament hétfő esti plenáris ülésén tárgyalta és ma szavazott a földrajzi árujelzőkről szóló új európai szabályozásról. Schaller-Baross Ernő fideszes EP képviselő elmondta: „Fontos, hogy az európai jogszabály a nemzeti oltalmi rendszerek megfelelő kiegészítője legyen és hatékony védelmet biztosítson a kiváló minőségű magyar termékeknek.”

A fideszes képviselő szerint a kézműves, ipari és agrártermékek földrajzi jelzései oltalmáról szóló új uniós rendelet a kis-és középvállalatok és az európai kulturális örökség szempontjából is lényeges javaslat. „A méltán híres szabolcsi alma éppen a napokban részesült európai szintű földrajzi oltalomban. Az új uniós szabályozás mindenképpen előremutató, mert a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, borászati termékek és szeszesitalok európai oltalmi rendszerét kiterjeszti az olyan hagyományos kézműves és ipari termékek védelmére, mint például a herendi porcelán, a halasi csipke”- emelte ki Schaller-Baross Ernő.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya 2015-ben meghirdetett eredetvédelmi programjának célja, hogy az EU által elismert földrajzi árujelzős magyar élelmiszerek száma jelentősen emelkedjen és megkönnyítse a termékek nemzetközi piacra jutását. „Magyarország e program eredményeként az uniós élmezőnybe került a védett termékek területén. Az új uniós szabályozás a sikeres nemzeti program hatékony kiegészítő eszköze lehet a nemzetközi színtéren” – zárta felszólalását Schaller Baross Ernő.