Uniós intézményi ügyek

Brüsszel szerint az NGO-k a jog felett állnak

2023. 07. 11.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén szavazott a jogvédő szervezetekkel szembeni perekről szóló új uniós szabályozásról. Az új uniós jog az NGO-kat, jogvédőket és emberjogi aktivistákat abban a kiváltságban részesíti, hogy közéleti részvételük biztosítása érdekében ne lehessen velük szemben pert indítani. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a brüsszeli javaslat értelmében az NGO-k nem tartoznának többé a jog hatálya alá, elérkezett tehát az előjogokkal rendelkező NGO-k korszaka.

„Brüsszel ezzel az új uniós szabályozással újra kíván éleszteni egy intézményt, ami nekünk, közép-kelet európai állampolgároknak a kommunizmus évtizedeiből lehet ismerős: az osztályharcot” – fogalmazott Schaller-Baross Ernő.

„A mai szavazás eredménye világosan mutatja, hogy az európai baloldal képviselői az NGO-kat, jogvédőket és emberjogi aktivistákat kiemelik a tagállami bíráskodás alól és példátlan kiváltságban részesítené” – emelte ki a fideszes politikus.

„Milyen alapon jár ez a kedvezmény az NGO-k részére? Milyen alapon különbek ők, mint a társadalom bármely más tagja?” – tette fel a kérdést Schaller-Baross Ernő. A fideszes képviselő szerint a válasz egyszerű: azért, mert a nyílt társadalom ügyének képviseletére hivatkoznak, teszik mindezt választói felhatalmazás nélkül. 

„Ebben a szellemben hozott ítélet soha nem lehet igazságos. Ahol a jogszolgáltatás és az igazságszolgáltatás nem tartozik össze, az nem jogállam” – zárta felszólalását a fideszes politikus.