Gazdaság-és foglalkoztatáspolitika

Brüsszel ne az európai vállalatokkal fizettesse meg a fenntarthatóság árát!

2023. 06. 28.

Az Európai Parlament a tegnap délután eszmecserét tartott a Bizottsággal az új uniós fenntarthatósági jogszabályok uniós kereskedelmi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról. Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő felszólalásában rámutatott: a magyar kormány elkötelezett a fenntarthatóság és a zöldítés mellett, azonban el kell kerülni, hogy ezek az intézkedések korlátozzák a kereskedelmet és az európai vállalatok versenyképességét.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP képviselője szerint lényeges, hogy az Európai Unió az európai vállalatokkal azonos szintű előírásokat támasszon az Európában gazdasági tevékenységet folytató harmadik országbeli gazdasági szereplőkkel szemben is. Ez azért is lényeges mert ellenkező esetben a piacra lépő Unión kívüli cégek versenyelőnyre tennének szert az alacsonyabb szintű elvárások következtében. Ugyanakkor a képviselő emlékeztetett arra is, hogy a vállalatok elvárható gondosságáról szóló javaslat, amelyről az Európai Parlament június elején szavazott, visszatartó erőt gyakorol az Unión kívüli gazdasági szereplők európai piacra lépésével kapcsolatban.

„Az egymásnak ellentmondó szándékok alapján nem világos tehát, hogy milyen módon szeretné biztosítani a Bizottság, hogy az Európai Unió továbbra is vonzó gazdasági és kereskedelmi célpont legyen a globális piaci szereplők számára” – emelte ki Schaller-Baross Ernő.

A képviselő hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a fenntarthatóság és zöldítést mellett, ezeket konkrét intézkedésekkel támogatja. Azonban rámutatott: a fenntarthatóság és a zöldítés elvárásainak biztosításával kapcsolatosan az európai vállalatok felelősségi köre és adminisztratív kötelezettségei megnövekedtek. „Fontos, hogy a Bizottság megfelelő mennyiségű uniós forrást bocsásson az európai gazdasági szereplők, azon belül is különösen a kis-és középvállalatok rendelkezésére, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozza a vállalkozások megnövekedett terheit – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.