Gazdaság-és foglalkoztatáspolitika

Az uniós jogot a versenyképesség szolgálatába kell állítani

2023. 04. 25.

Ma szavazott az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról szóló jogalkotási jelentésről. Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselők kijelentették: az uniós jogot az emberek, a munkahelyteremtés és a versenyképesség szolgálatába kell állítani. A globális környezetvédelmi és emberjogi problémák megoldásához a párbeszéd vezet, nem az európai vállalatokat ellehetetlenítő eszközök.

Győri Enikő rámutatott: „Következetesen elutasítunk minden olyan kezdeményezést, amely további adminisztratív terhet róna a vállalkozásokra. A jelenlegi nehéz időkben, mikor a háború, az elszállt energiaárak és infláció miatt a cégeknek az életben maradásért kell küzdeni, nem elfogadható, hogy még több jelentéstételi kötelezettségnek kelljen eleget tenniük”. „A vállalatoknak nem az a feladata, hogy egymással rendőrösdit játsszanak. Az emberjogi, szociális és környezetvédelmi normák betartatása az érintett országok hatóságainak a feladata” – tette hozzá a képviselő.

Schaller-Baross Ernő kiemelte: „A magyar kormány elkötelezett a fenntarthatósági célok, környezetvédelem, emberi jogok fontossága mellett, azonban itt az EU versenyképességét veszélyeztető szabályozásról van szó. A fenntarthatósági elvárás újabb adminisztratív feladatokkal terhelik az európai cégeket, miközben nem alkalmas arra, hogy egyéb politikai célokat orvosoljon”.