Uniós intézményi ügyek

A nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos hatásköre!

A nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos hatásköre!

2023. 03. 16.

Az Európai Parlament a mai napon vitát tartott a lojális együttműködés elvéről, felróva a tagállamoknak, hogy nem elég együttműködőek a Pegasus vizsgálóbizottság tevékenységével kapcsolatban. Schaller-Baross Ernő a Fidesz EP képviselője elmondta: Az Európai Parlament a jogon kívül jár, amikor nemzetbiztonsági témában vizsgálódik, jelentést alkot, vagy éppen látogatást szervez Magyarországra.

A fideszes képviselő szerint hatáskör hiányában egyértelmű, hogy csak politikai motivációi vannak annak, hogy a Parlament titkosszolgálati ügyekben akar vizsgálódni.

Schaller-Baross Ernő hozzátette: Szomorú, hogy a lojális együttműködés elvét az Európai Parlament most éppen arra próbálja felhasználni, hogy hatáskörének hiányát pótolja és megpróbálja a jogszerűség köntösébe bújtatni, hogy a Szerződéseket sértő módon jár el.

A lojális együttműködés éppen ugyanolyan mértékben terheli az intézményeket a tagállamok irányában, mint fordítva. Több tiszteletet a Szerződéseknek, több tiszteletet a nemzetállamoknak – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.