Uniós intézményi ügyek

<strong>Az Európai Parlament ismét az európai munkahelyeket és a versenyképességet sodorja veszélybe</strong>

2022. 11. 10.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta a vállalatok fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéstételi kötelezettségét. Ez újabb komoly adminisztratív terhet fog jelenteni a nagy- és a tőzsdén jegyzett kis- és középvállalkozások számára is, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem tudja támogatni az EP javaslatát.

Győri Enikő felszólalásában rámutatott: „Az európai cégekre újabb terheket pakolni békeidőben sem tanácsos, de háború idején, egy újabb válság küszöbén, amikor sokuk a talpon maradásért küzd, óriási hiba.”

A fideszes képviselő  konkrét példán érzékeltette a döntés szürreális következményeit: „Joe digitális fejlesztéssel foglalkozó kisvállalkozása a tőzsdén jegyezteti magát. Hiába írunk már 2028-at, Európában még mindig a magas az energiaár, s így az infláció. Joe hirtelen azzal szembesül, hogy évente beszámolót kell készítenie, cége miként járul hozzá az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a vízi és tengeri erőforrások és a biológiai sokféleség javításához. Be kell számolnia a munkahelyi erőszak és zaklatás elleni intézkedésekről, a sokszínűséghez való hozzájárulásról, de arról is, mit tesz annak érdekében, hogy tiszteletben tartsa az őslakos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozatot. Joe összecsomagol és átrakja a székhelyét Ázsiába. Biztos, hogy ezt akarják, tisztelt képviselőtársaim?” – kérdezte felszólalása végén Győri Enikő.

Schaller-Baross Ernő kiemelte: a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nem támogat olyan uniós javaslatot, amely nem szolgálja az európai vállalatok érdekét. Kiállunk a magyar munkahelyek és családok védelmében!

Háttér: Az Európai Bizottság 2021 tavaszán mutatta be a vállalatok nem pénzügyi jelentéstételi kötelezettségét kiterjesztő javaslatát. Az irányelv értelmében a jelenlegi 10.000 helyett közel 50.000 európai vállalatot terhel majd az évenkénti részletes jelentéstételi kötelezettség pl. környezetvédelmi, szociális, nemek közötti egyenlőségről szóló, emberi jogi és a demokráciával kapcsolatos ügyekben. Mivel a jogszabály nem tartalmaz kellő garanciát az európai kkv-k védelmében, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a javaslat ellen szavazott.