Nemzetközi kereskedelem

Több kereskedelem, több párbeszéd, több lehetőség

Több kereskedelem, több párbeszéd, több lehetőség

2022. 10. 06.

Ma szavazott az Európai Parlament (EP) a kereskedelemről és a fenntartható fejlődésről szóló cselekvési terv felülvizsgálatáról. A plenáris vitán Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselői kijelentették: a kereskedelempolitikát az emberek, a munkahelyteremtés és a versenyképesség szolgálatába kell állítani. A harmadik országok környezetvédelmi, szociális és emberjogi problémájának megoldásához a párbeszéd és nem a szankciók vezetnek.

Schaller-Baross Ernő elmondta: „Az energiaválság, a háborús infláció és az általános gazdasági visszaesés hatásaira való tekintettel ennek az akciótervnek elsősorban az unió versenyképességét kell biztosítania. A Magyar Kormány elkötelezett a fenntarthatósági célok, környezetvédelem, emberi jogok fontossága mellett, azonban a nemzetközi kereskedelempolitika nem arra való, és nem is alkalmas arra, hogy egyéb politikai célokat orvosoljon.”

Győri Enikő rámutatott: „Ezekben a válságos időkben Európának az az érdeke, hogy új piacokhoz jusson, minél több beszállítója legyen, azaz minél több kereskedelmi partnerre tegyen szert. Ezáltal tudnánk csökkenteni a kiszolgáltatottságunkat egy-egy harmadik ország irányába. Ehhez pedig szabadkereskedelmi megállapodások minél szélesebb körére van szükség. Így jutnának az európai cégek több lehetőséghez, s teremthetnének több munkahelyet.” Felszólalása végén arra kérte a Bizottságot, hogy ne alkosson ideológiával terhes jogszabályokat, hanem az unió versenyképességének növelésére koncentráljon.