Uniós intézményi ügyek

A nemzeti pártok uniós szabályozása súlyos beavatkozás a nemzeti szuverenitásba

A nemzeti pártok uniós szabályozása súlyos beavatkozás a nemzeti szuverenitásba

2022. 09. 16.

Az európai politikai pártokat és alapítványokat szabályozó rendelet módosítása sértené a nemzeti pártok szabad működését, a pártok szabad értékválasztása felett gyámkodva ideológiai kontrollt valósítana meg, emelte ki Trócsányi László és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselői az Európai Parlament tegnapi plenáris vitáján.

Trócsányi László aggodalmát fejezte ki a javaslat kapcsán. „Könnyen lehet, hogy aki kritikus hangot ütne meg az uralkodó széljárással szemben, az megkaphatja a vádat, hogy nem tartja tiszteletben az európai értékeket és szankciókra számíthat. Mi csak olyan szabályt tudunk támogatni, amely kizárólag az európai politikai pártok szabad működésére vonatkozik, és nem kíván burkoltan sem behatolni olyan területre, például a nemzeti népszavazásokba, ahol semmi keresnivalója sincs.”

Schaller-Baross Ernő szerint ijesztő, hogy az uniós intézmények a jogállamiság köntösébe bújtatva próbálnak beavatkozni a tagállamok közéletébe, és saját politikai elveiknek és ideológiájuknak alárendelve el akarják dönteni, hogy ki vehet abban részt. „Ez a javaslat az európai demokráciát alapjaiban veszélyezteti és sérti a jogállamiság alapvető feltételeit” – fogalmazott a képviselő.

A képviselők hangsúlyozták: a nemzeti politikai pártok a nép akaratának kialakításában, kinyilvánításában, így az európai ügyek megítélésében meghatározó szerepet játszanak, ezért megengedhetetlen, hogy egy uniós szintű jogszabály alapján befolyásolni akarják azok működését.