Nemzetközi kereskedelem

Az EU-India kereskedelmi megállapodás Magyarország számára is előnyökkel járna!

2022. 07. 05.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta az EU és India közötti jövőbeli kereskedelmi és beruházási együttműködésről szóló jelentését. A jelentés felszólítja az uniós intézményeket, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést az Indiával, mint az EU stratégiai partnerével fenntartott kapcsolatok javítása és elmélyítése érdekében. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (INTA) tagja szerint egy kiegyensúlyozott, átfogó és kölcsönösen előnyös kereskedelmi megállapodás, valamint egy önálló beruházásvédelmi megállapodás kedvezőbb gazdasági környezetet teremthet Magyarország számára is.

Schaller-Baross Ernő kiemelte, hogy az Európai Unió India harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. A fideszes képviselő szerint a közép-európai térség felértékelődött az indiai fél számára, a Magyar Kormány pedig prioritásként kezeli a V4 országok és India együttműködésének elindítását. „A kooperáció olyan területekre összpontosítana, mint a kutatás, innováció, vízgazdálkodás, turizmus és egészségipar” – mutatott rá a politikus.

Schaller-Baross Ernő üdvözölte, hogy az Európai Bizottság elnöke és India miniszterelnöke néhány hónappal ezelőtt megállapodott az EU-India Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozásáról. „Ez a mechanizmus lehetővé fogja tenni a két partnernek, hogy közös lépéseket tegyenek a kereskedelem, a technológia és a biztonság összefüggésében jelentkező kihívások terén, és ezáltal elmélyítsék együttműködésüket” – emelte ki a képviselő.