Uniós intézményi ügyek

Az uniós jogállamiság-politika csupán az önkényre ad lehetőséget

2022. 04. 20.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A lengyel Ordo Iuris kutatóintézet „Jogállamiság az EU-ban: a demokráciáért való aggodalom vagy a szuverenitás elleni támadás?” címmel tartott konferenciát ma délután az Európai Parlamentben. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszédében kifejtette: “A jogállamisági alapelvek összekapcsolása az uniós költségvetési forrásokkal szembemegy a Szerződések eredeti szándékával. Egy ilyen eljárás objektíven értelmezhető, egységes és jogilag megalapozott fogalommeghatározást igényelne. Ha ez nem teljesül, az eljárás csupán önkényre ad lehetőséget.

A vezető európai konzervatív politikusok részvételével megtartott konferencián Schaller-Baross Ernő hangsúlyozta: „Az EU úgy kéri számon a jogállamiságot Magyarországon és Lengyelországon, hogy vizsgálódásaiban tisztán politikai szempontok alapján dönt. Eközben a követelményrendszer eredeti címzettjeinek, az uniós intézmények működésének vizsgálatára egyáltalán nem kerül sor”.

A fideszes politikus szerint a jelenlegi jogállamiság-politika szembemegy a tagállamok közötti, a szuverenitás átruházásáról szóló kompromisszummal, ugyanis ki akarja kényszeríteni, hogy e címen az EU bármilyen tagállami politikai döntésbe beleszólhasson.

„A magyar választók megmutatták, hogy az Unió taktikája nem működik. Minden eddiginél erősebb felhatalmazást kapott a Fidesz a konzervatív, nemzetállamokra támaszkodó politika folytatására. Ezzel a küldetéssel állunk a soron következő viták elé!” – zárta beszédét Schaller-Baross Ernő.

Brüsszel, 2022. április 20.

További információ:
Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/