Digitális politika és mesterséges intelligencia

Adattudatossággal növelhető az európai vállalatok versenyképessége

2022. 04. 06.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A mai napon szavazott az Európai Parlament az európai adatkormányzási rendeletről. „A rendelet az első konkrét lépés a Bizottság részéről az EU technológiai szuverenitásának és az uniós vállalkozások adattudatosságának előmozdítása felé” – jelentette ki felszólalásában Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője.

Az új uniós jogszabály célja az adatgazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázásának elősegítése olyan feltörekvő technológiák számára, mint a mesterséges intelligencia. „A globális digitális gazdaságban a versenyképességet alapvetően befolyásoló kritériummá vált, hogy egy ország miként tudja megoldani adatvagyonának szabályozását. Ha ezt jól csinálja, be fogja tudni indítani adatgazdaságát, amely hatással lesz a nemzetgazdaságára is. Ha nem, óhatatlanul lemarad a globális fejlődés versenyében” – fogalmazott Schaller-Baross Ernő.

„A magyar kormány megbízásából a nemzeti adatvagyon-gazdálkodás elveinek kidolgozását a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség végzi. Minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy hazánk a globális adatgazdálkodási versenyben az elsők között legyen” – emelte ki a politikus.

„Törekednünk kell az adattudatosság ösztönzésére. Bizalmat kell építeni az adatgazdálkodással szemben, a kis-és középvállalatoknak is látni kell, hogy már rövidtávon is versenyképességjavító hatása van az adattudatos működésnek. Az a vállalkozás, amely több adattal gazdálkodik, hatékonyabb és jövedelmezőbb lehet” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.

Strasbourg, 2022. április 6.

További információ:
https://fidesz-eu.hu/hu/