Uniós intézményi ügyek

Ne legyen politikai játszmák tárgya az uniós forráselosztás!

2022. 03. 24.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A Moldovai Köztársaságnak nyújtandó makroszintű pénzügyi támogatásról vitázott a tegnapi napon az Európai Parlament. “A jelenlegi sokrétű válsághelyzetben az Európai Unió kulcsszerepet játszik a gazdasági ellenállóképesség biztosításában az unión kívül és belül egyaránt.” – emelte ki felszólalásában Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője.

Schaller-Baross Ernő, a Nemzetközi Kereskedelmi bizottság tagja szerint a mai napon jóváhagyott pénzügyi támogatási művelet nagyban hozzájárul a háború következtében kialakult humanitárius helyzet és gazdasági visszaesés csökkentéséhez.

A fideszes politikus elmondta: “Az uniós partnerországok gazdasági stabilitásának biztosításán túl most kiemelten fontos az Európai Unió egységének megőrzése. Az Európai Bizottságnak tartózkodnia kellene attól, hogy az EU pénzügyi egyensúlyát politikai érdekeknek rendelje alá. “

“Magyarország ennek megfelelően azonnali és hatékony hozzáférést kér a számára elkülönített uniós pénzügyi eszközökhöz. A növekvő gazdasági bizonytalanság közepette az Európai Bizottság járjon el végre szakmai alapon és ne tekintse politikai játszmák eszközének az uniós forrásokhoz való hozzáférést!” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.

Háttér: A makroszintű pénzügyi támogatás az EU által a fizetésimérleg-válsággal küzdő partnerországok számára nyújtott pénzügyi támogatás egy formája, amely közép- vagy hosszú távú kölcsönök és támogatások, formájában valósul meg. A Moldovai Köztársaság egy legfeljebb 150 millió euró összegű makroszintű pénzügyi támogatásban részesül az Európai Parlament döntését követően.