Uniós intézményi ügyek

Forró háborúban hideg fej – stratégiai nyugalomra van szükség az európai energiapolitikában

2022. 03. 24.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon vitatta meg az energiaellátás biztonságát és a rezsiárak mérséklését célzó javaslatokat. Brüsszel friss javaslatai bebizonyították, hogy Magyarország helyesen döntött, amikor a meggondolatlan baloldali javaslatok helyett, az embereket védve, következetesen kiállt a rezsicsökkentés mellett. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint kiemelten fontos, hogy az EU támogassa a nemzeti intézkedéseket. „Meg kell védenünk a családokat a megugró energiaárak okozta következményeitől, hatásoktól!” – emelték ki.

Tóth Edina plenáris felszólalásában hangsúlyozta, hogy stratégiai nyugalomra van szükség az energiapolitikát illetően is. „Kijelenthető, hogy a következetes, az emberek védelmére összpontosító magyar rezsicsökkentés Európa-szerte követett példává vált! Előre menjünk, védjük meg a családokat a magas energiaáraktól, ez most a feladat!” – tette hozzá.

Győri Enikő felszólalásában arra kérte a Bizottságot, hogy az Energia Charta Egyezmény modernizációja során mérlegelje, hogy milyen közvetlen és közvetett hatása lehet az uniós energiaellátásra, az ellátóláncokra és nem utolsó sorban az uniós polgárok pénztárcájára. „A zöldítés mellett fontos szempontként kell megjelennie a megfizethetőségnek és az ellátásbiztonságnak is. Az Unió csak olyan lépéseket szorgalmazhat, melyek egyetlen tagállamot sem hoznak aránytalanul hátrányos helyzetbe” – mutatott rá.

Gyürk András kiemelte, a baloldal légvárai helyett stabil, jól működő intézkedésekre van szükség. „Már az Európai Bizottság is belátja, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját követő hatósági árszabás a legjobb eszköz a családok megvédésére a magas energiaáraktól. Ezzel szemben a baloldal visszarántana minket az önfeladás útjára az energiapolitikában is. Ezt kell megakadályoznunk” – hangsúlyozta.

Egyetértünk a zöldítés célkitűzéseivel azonban fontos, hogy az Unió ne az európai állampolgárokkal fizettesse meg ennek az árát. „Brüsszel ne a magyar háztartásokra terhelje a klímavédelem költségeit!” – emelte ki Schaller-Baross Ernő.