Egyéb

Fenntarthatatlan a Bizottság javaslata a fenntartható vállalati gyakorlatokról!

2022. 03. 02.

Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő tájékoztatója

Az Európai Bizottság új javaslatot mutatott be a fenntartható vállalati gyakorlatokról. Az európai vállalatok számára nemcsak üzleti partnereik ellenőrzése válna kötelezővé az emberi jogok és a környezetvédelem terén, de az is, hogy a visszaéléseket megakadályozzák. „Az EU versenyképességét veszélyeztető szabályozásról van szó. Az európai baloldal nyomására annak ellenére erőlteti a Bizottság, hogy saját szerve, a Szabályozói Ellenőrző Testület szerint a javaslat alkalmatlan. Kérdést terjesztünk elő, hogy megtudjuk, mi indokolja ezt az eljárást”- emelték ki Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő fideszes EP képviselők, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának tagjai.

A Testület szerint a költséges átvilágítási mechanizmus aránytalanul terhelné az európai kis- és középvállalatokat (kkv).

„Egyre gyakoribb, hogy olyan jogszabály lát napvilágot, amely veszélyt jelent a kkv-kra. Ez is egy ilyen példa. A fenntarthatósági elvárásokkal nem biztos, hogy megoldjuk az igazi problémákat, miközben újabb adminisztratív feladatokkal terheljük az európai cégeket” – mutatott rá Győri Enikő, fideszes politikus.

„Alapvetően egyetértünk a célokkal, de nem a vállalatok dolga, hogy – valójában hatósági jogkörben eljárva- bírság terhe mellett ellenőrizgessék egymást” – fogalmazott Schaller-Baross Ernő. „Adjon választ a Bizottság, miért erőltet olyan új előírásokat, amelyeket még saját szervei is aránytalannak találnak!”

Háttér: A parlamenti kérdéseket az európai parlamenti képviselők intézik az Európai Unió más intézményeihez és szerveihez. A kérdésre a továbbításától számított hat héten belül kell válaszolnia a Bizottságnak.