Megfelelő adatvagyon szabályozással a mesterséges intelligencia sikeréért!


Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) mai ülésén bemutatta prioritásait az Európai Unió Tanácsának francia soros elnöksége. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában az adatvagyon fogalom megfelelő uniós szintű meghatározásának szükségességét hangsúlyozta. “Az adatpiac megfelelő működése elengedhetetlen ahhoz, hogy az európai vállalatok előnyükre fordíthassák a mesterséges intelligenciát (MI)” – emelte ki a fideszes politikus.

Schaller-Baross Ernő Cédric O digitális átállásért és az elektronikus kommunikációért felelős államtitkárhoz intézett felszólalásában rámutatott: “A magyar kormány a nemzeti MI stratégia részeként széleskörű programot indított az adatgazdaság fejlesztésére”.

A képviselő kitért rá, hogy a magyar kormány a digitális gazdaság jogi kereteinek megszabása érdekében javasolta az adat önálló vagyoni jogként történő meghatározását. Reményét fejezte ki, hogy a francia elnökség elismeri ezt a megközelítést.

Válaszában a francia államtitkár elismerte, hogy az MI egyik kulcskérdése az adatvagyon meghatározása és az elnökség kész tárgyalni a kérdésről.
„A mesterséges intelligencia akkor jelenthet valódi előnyt a magyar vállalatok számára ha biztosított az adatok biztonságos és megfelelően szabályozott forgalma a védett személyes adatok biztonsága mellett” – zárta felszólalását Schaller-Baross Ernő.

Brüsszel, 2022. február 10.

További információ:
Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/