Digitális politika és mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia nem cél, hanem eszköz

2022. 01. 14.

Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina sajtóközleménye

Tegnap délután tárgyalta átfogó jelentését az EP mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottsága (AIDA). Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője elmondta: „A mesterséges intelligencia nem cél, hanem eszköz, amelyet az uniós állampolgárok és vállalkozások, különösen a gazdaság motorját jelentő kis-és középvállalatok érdekében kell alkalmazni.”

Schaller Baross Ernő és Tóth Edina fideszes EP-képviselők számos módosító javaslatot nyújtottak be az AIDA jelentéséhez. Ezekben kiálltak amellett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) uniós szabályozása egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a kisvállalatok számára.

„Nem engedhetjük, hogy a kkv szektort aránytalan mértékű túlszabályozás terhelje, ugyanakkor megfelelő hozzáférést kell biztosítani számukra az uniós pénzügyi forrásokhoz” – emelte ki Schaller-Baross Ernő. „Az EU-nak hozzá kell járulnia a mesterséges intelligencia szakértelem fejlesztéséhez, ezért támogatnia kell az olyan partnerségeket, mint a Magyar Mesterséges Intelligencia Koalíció” – tette hozzá a politikus.

Tóth Edina szerint: „az egészségügyben már régóta kiemelt szerepe van az MI-nek, mely alapjaiban képes megváltoztatni a ma alkalmazott technológiákat a diagnosztikában. Mindez folyamatos fejlesztéseket igényel, ezért fontos az MI-projektek megfelelő támogatása. Unió-szerte példaértékű a Magyar Science Park létrehozása, ahol az oktatás-kutatás-innováció jelentősen fog az MI-re támaszkodni”.

A jelentésről várhatóan idén áprilisban szavaz az EP.

Brüsszel, 2022. január 14.

További információ:

Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871

(Kép: iStockphoto.com)

https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/

Tóth Edina irodája: + 32-228-45602

https://toth.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/