Uniós intézményi ügyek

Magyarország segít!

2021. 12. 15.

Schaller-Baross Ernő és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament az EU humanitárius tevékenységének új irányairól vitázott tegnap. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a vitában hangsúlyozta, hogy a Hungary Helps Programon keresztül nyújtott humanitárius támogatások félmillió ember szülőföldön való megmaradását vagy otthonába való visszatérését tették lehetővé.

Schaller-Baross szerint örvendetes, hogy az Európai Unió és tagállamai a globális humanitárius segítségnyújtás 36%-át adják. „Ezt a vezető szerepet meg kell tartani és a jövőben még hatékonyabbá tenni, hogy a segítség valóban eljusson a rászorulókhoz” – hangsúlyozta.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője a jelentésre reagálva kiemelte, hogy a „senki sem maradhat le” elvét a humanitárius tevékenységek új megközelítésének középpontjába kell helyezni. „Különös figyelmet kell fordítani azokra a nehézségekre, amellyel a kiszolgáltatott csoportok, például a fogyatékossággal élő emberek és a kisebbségek néznek szembe a humanitárius segítségnyújtáshoz való hozzáférés során.” 

A humanitárius veszélyhelyzetek összefüggenek a migrációval, mert az éghajlati katasztrófák konfliktusokat szítanak és számos embert kényszerítenek lakóhelyének hosszút távú elhagyására. Schaller-Baross méltatta, hogy a jelentéstevő nem esett bele abba a hibába hogy ennek okán a migránsok számára folyosók létesítését sürgetné. A képviselő emlékeztetett: „Határozott és következetes alapelvünk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. Az eredmények visszaigazolják ezt a megközelítést.”

Strasbourg, 2021. december 15.

További információ:

Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871

https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/

Kósa Ádám irodája: +32 2 28 47208

https://kosaadam.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/

(Kép forrása: istockphoto.com)