Digitális politika és mesterséges intelligencia

Hatékony uniós szabályokat a mesterséges intelligencia alapú döntések elfogultságainak kezelésére!

2021. 12. 01.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

Ma délután meghallgatást tartott a digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA) az automatizált döntéshozó megoldások elfogultságának témájában. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője a különbizottság tagjaként elmondta: „A mesterséges intelligencia alapú döntéshozatal nem tárgyilagos. Az uniós szabályoknak ki kell küszöbölni az elfogult, diszkriminatív vagy politikailag motivált automatizált gépi döntések negatív hatásait.”

Schaller-Baross Ernő kiemelte: „Az online közösségi média platformok mesterséges intelligencia-algoritmusainak torzításai ideológiai buborékot hoznak létre a felhasználók körül. Ezek a technológiák alkalmasak a politikai befolyásolásra és komoly hatással vannak a szólásszabadság alkotmányos jogának érvényesülésére, ugyanis alkalmazásuk során a platformok önkényesen, saját maguk határozzák meg a szólásszabadság határait.”

A képviselő arról kérdezte a szakértőket, hogy milyen szabályozási megoldások állnak rendelkezésre a közösségi média platformokon alkalmazott mesterséges intelligencia torzításainak elkerülésére.

„Hatékony uniós szabályozás kell a gépi döntések elfogultságának kizárása érdekében, azonban a tagállamok digitális szuverenitásának tiszteletben tartásával.” – emelte ki Schaller-Baross Ernő.

Brüsszel, 2021. november 30.

További információ:
Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/

(kép: istockphoto.com)