Kis-és középvállalatok

Uniós oltalmat a magyar kézműves termékeknek!

2021. 11. 11.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

Az Európai Parlament a mai napon szavazott az EU járvány utáni helyreállítását támogató, szellemi tulajdonra vonatkozó cselekvési tervéről. Az akcióterv a kis-és középvállalatok és az európai kulturális örökség szempontjából is lényeges javaslatokat tartalmaz a szabadalmak, védjegyek, földrajzi árujelzők uniós szabályozásáról. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: fontos nemzeti érdek fűződik ahhoz, hogy a kiváló minőségű, meghatározott földrajzi területhez, régióhoz kapcsolódó magyar termékek oltalmát hatékony uniós jogi eszközök is garantálják.

Magyarország hagyományosan gazdag magas minőséget képvisel és jó hírneve van a mezőgazdasági, élelmiszeripari, valamint kézművesipari termékekre vonatkozóan. „A ma elfogadott cselekvési terv támogatja, hogy az európai oltalmi rendszer ne csak az agrártermékeket, hanem az olyan hagyományos kézműves és ipari termékek eredetét is védje, mint a herendi porcelán vagy a halasi csipke” – mutatott rá Schaller-Baross Ernő.

A politikus kiemelte: a magyar kormány 2015-ben hirdette meg az eredetvédelmi programot, amelynek célja, hogy az EU által elismert földrajzi árujelzős magyar élelmiszerek száma jelentősen emelkedjen. A program eredményeként Magyarország az uniós élmezőnybe került a védett termékek területén.

Az Európai Bizottság 2021 év végéig dönthet a földrajzi árujelzők új uniós szabályozásáról szóló javaslatról.

Brüsszel, 2021. november 11.

További információ:
Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/

(Kép forrása: iStockphoto.com)