Uniós intézményi ügyek

Senki sem állhat a törvények felett!

2021. 11. 11.

Hidvéghi Balázs és Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A fideszes EP-képviselők szerint a baloldali többség visszaél a médiaszabadság fogalmával, amikor a jog fölé emel egyes újságírókat és civil szervezeteket, ezért nem támogatták az Európai Parlament ebben a témában született jelentését. Véleményük szerint a jelentésben foglaltak ellehetetlenítik a fellépést rágalmazás vagy a jó hírnév sérelme esetén, és érinthetetlenné teszik a média és a civil szféra egyes szereplőit.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: a jelentés alapján gyakorlatilag bármit, következmények nélkül megtehetnének bizonyos újságírók és civil szervezetek. „Az újságírók és a civil szervezetek védelme fontos, és biztosítani kell, hogy háborítatlanul végezhessék munkájukat, de ez nem azt jelenti, hogy bárki a törvények felett állhat” – mondta el az EP-képviselő. Hozzátette: a jelentés hátterében meghúzódó nyilvánvaló szándék az, hogy a Soros-hálózathoz tartozó szereplőket kivonják a törvények hatálya alól.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzátette: arányos, a tagállami szuverenitást tiszteletben tartó intézkedésekre van szükség a médiaszabadság területén. „Csalódást keltő, hogy az unió a médiaszabadság elve mögé bújva arra tesz kísérletet, hogy saját érdekeinek megfelelő módon alakítsa át a tagállamok jogrendszerét. Nem támogatjuk központosító törekvéseket” – tette hozzá a képviselő.

Brüsszel, 2021. november 11.

További információ:
Hidvéghi Balázs irodája: +32-2-28-47257
https://hidveghi.fidesz-eu.hu/hu/

Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu

(Kép forrása: iStockphoto.com)