Digitális politika és mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával a magyar vállalatok növekedésért!

2021. 11. 09.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A mai napon mutatta be átfogó jelentését A digitális korban a mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság (AIDA). Schaller-Baross Ernő, az AIDA bizottság tagja szerint a jelentés helyesen ismeri fel: a mesterséges intelligencia terén az EU feladata, hogy olyan környezetet biztosítson, amely utat nyit a technológia elterjedése felé, miközben fokozza az uniós vállalatok versenyképességét és biztosítja a tagállamok szuverenitását. 

Schaller-Baross Ernő kiemelte: „A mesterséges intelligencia eszköz, nem pedig cél. A cél a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázása a globális versenyben az uniós állampolgárok és vállalkozások számára. Emiatt fontos, hogy az uniós szabályozási stratégiának nemcsak proaktívnak kell lennie, de valamennyi érdekelt fél felkészítésén és bevonásán kell alapulnia.”

„2018-ban létrejött a Magyar Mesterséges Intelligencia Koalíció, amely kkv-kat, startupokat, multinacionális vállalatokat, közigazgatási szerveket, kutatóintézeteket és egyetemeket fog össze, ma több mint 340 tagszervezetet számlálva. Ez a magyar tudásbázis követendő példaként szolgálhat az Európai Unió számára” – mutatott rá a fideszes politikus.

„Egyetértek a jelentés szövegével, és továbbra is azon fogok dolgozni, hogy az európai és azon belül is a magyar kis- és középvállalatok érdekeit még inkább előtérbe helyezzem. A magyar kormány 2020-ban egy átfogó Mesterséges Intelligencia Stratégiát fogadott el. Célja, hogy a technológia felhasználásával a magyar tulajdonú hazai vállalkozások tekintetében 26%-os növekedést érjen el 2030-ra, támogatva a magyar kis-és középvállalati stratégia célkitűzését ezen a területen. Fontos, hogy a mesterséges intelligencia szabályozás támogassa a kis-és középvállalatok megerősödését és hozzájáruljon a gazdasági növekedéséhez tagállami és uniós szinten egyaránt”- hangsúlyozta a képviselő.

Háttér: Az Európai Parlament 2020 júniusában felállított AIDA-különbizottságának feladata a mesterséges intelligencia technológiájának bevezetésével kapcsolatos hatások és kihívások elemzése, a közös uniós szintű célok meghatározása, valamint a további szakpolitikai lépésekre vonatkozó ajánlások megfogalmazása. A jelentés holisztikus szemszögből elemzi a mesterséges intelligencia jövőbeli hatásait az unió gazdaságára, különös tekintettel olyan ágazatokra nézve, mint a készségek, foglalkoztatás, oktatás, egészségügy, közlekedés, környezet, ipar és digitális kormányzás. A mesterséges intelligenciával foglalkozó különbizottság jelentéséről 2022 tavaszán dönt az Európai Parlament. 

Brüsszel, 2021. november 9.

További információ:

Schaller-Baross Ernő irodája: + 32-228-38871

(Kép forrása: iStockphoto.com)

https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/
https://fidesz-eu.hu/hu/