Uniós intézményi ügyek

Átláthatóságot és nem több uniós hatáskört vakcinaügyben!

2021. 10. 25.

Schaller-Baross Ernő és Kósa Ádám sajtóközleménye

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén szavazott a Covid-19 védőoltások fejlesztésével, beszerzésével és elosztásával kapcsolatos állásfoglalási indítványról. Az állásfoglalás alapját a Petíciós szakbizottságba beérkezett petíciók alkotják, melyekben a kérelmezők aggodalmukat fejezték ki a COVID-19 elleni oltási szerződések átláthatóságának hiánya miatt. A megfogalmazott kritikákkal Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője is egyetért, ugyanakkor úgy véli, hogy az Európai Parlament elvárásai a szerződések és beszerzési dokumentumok nyilvánosságra hozatalával, valamint a klinikai vizsgálati dokumentáció ellenőrzési célú rendelkezésre bocsátásával kapcsolatban aggályosak, mert túl nagy hatáskört adnának az Európai Parlamentnek. „Jellemző, hogy miközben az uniós beszerzés során a gyógyszercégek érdekeik szerint bármit kilobbizhattak a tagállamok kárára, a Parlament még több hatáskört akar biztosítani az Unió részére” – mutatott rá Schaller-Baross Ernő.

Az állásfoglalás szerint az átláthatóság hiánya a polgárok tájékoztatáshoz való jogának megsértését jelenti, és bizonytalanságot, a félretájékoztatás terjedését és a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság fokozott kockázatát eredményezte a pandémiás helyzetben.

Schaller-Baross Ernő hangsúlyozta: egyetért az állásfoglalalás tartalmával. Elmondta: a témában már szeptemberben írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben számonkérte a beszerzések átláthatóságának hiányát és azt is, hogy miért fogadta el a Bizottság a gyógyszergyártó cégek augusztusi egyoldalú áremelését. A Bizottság mindezidáig nem adott választ a megkeresésre.

Kósa Ádám szerint a Petíciós Bizottságba érkezett panaszok is mutatják, milyen fontos és érzékeny a kérdés. A képviselők azonban ahelyett, hogy a panaszok alapján lepnének továbbá, elfogadhatatlan módon saját hatáskörük bővítésével próbálkoznak, továbbá olyan kérdéseket is feszegetnek, melyekkel nem politikusoknak hanem a tudománynak kell foglalkoznia.

„Az EP állásfoglalásában elismeri, hogy 2021 első két negyedévében a gyógyszeripari vállalatok nem teljesítették az oltóanyag-szállításra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, ami jelentős késedelmet okozott a tagállamok oltási folyamatában” – emelte ki Schaller-Baross Ernő. „Ez is azt mutatja, hogy a magyar kormány helyesen járt el, amikor a nyugati vakcinák lekötése mellett saját hatáskörben eljárva további oltóanyagot is vásárolt annak érdekében, hogy minél előbb minél több embert tudjon beoltani. Ennek eredményeként Magyarország korábban tudta újraindítani gazdaságát a többi uniós országhoz képest. Mindez nem az uniós beszerzés, hanem a nemzeti fellépés hatékonyságát támasztja elő” – tette hozzá a fideszes politikus.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért tartózkodott az állásfoglalásról szóló szavazás során. Elutasítjuk az Európai Parlament újabb akcióját az egészség védelmének ürügyén történő lopakodó hatáskörbővítésre. Vakcinaügyben nagyobb átláthatóságra és nem több Unióra van szükség.

Brüsszel, 2021. október 25.

További információ:
Kósa Ádám irodája: +32 2 28 47208
https://kosaadam.hu/hu/

Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871
https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/