Uniós intézményi ügyek

Az átláthatóság elsődleges szempont a vakcinabeszerzésnél

2021. 05. 14.

Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

A koronavírus okozta válsághelyzet elleni uniós fellépés csak akkor lehet hatékony, ha az átláthatóság és az elszámoltathatóság feltételeinek is megfelel. Az uniós állampolgároknak joguk van a tájékoztatáshoz. Az Európai Bizottság a vakcinabeszerzések során e téren elmulasztja kötelezettségét.” – jelentette ki Schaller-Baross Ernő a Fidesz európai parlamenti képviselője. A politikus írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben választ vár az oltóanyag-beszerzési szerződések nyilvánosságának kérdésével kapcsolatban. „Az Európai Unió a tagállamok nevében tárgyal a Covid-19 vakcinák megvásárlására vonatkozó, jogilag kötelező erejű megállapodásokról, de eközben nem garantálják a megfelelő szintű átláthatóságot és a tagállamok általi ellenőrzést” –  kifogásolta a Fidesz  EP-képviselője.

Írásbeli kérdésében Schaller-Baross Ernő arra kíván választ kapni, hogy a Bizottságnak szándékában áll-e megváltoztatni jelenlegi gyakorlatát, és nyilvánosságra hozni az oltóanyag-beszerzési eljárás részleteit. A képviselő hozzátette: „A jelenlegi eljárásmód helyrehozhatatlan károkat okoz a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen oltásokba vetett bizalomban.” 

A Szerződések előírják, hogy az Unió intézményeinek a lehető legnyíltabban kell végezniük munkájukat. A nyilvánosság kötelezettségétől eltérni csak megfelelő jogalap és felhatalmazás alapján lehetséges. „Milyen felhatalmazás alapján döntött az Európai Bizottság az oltóanyag-beszerzési eljárások nyilvánosságra hozatalának korlátozásáról?– tette fel a kérdést ezzel összefüggésben Schaller-Baross Ernő.

A képviselő kérdésében hangsúlyozta: további aggodalomra ad okot az is, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalási folyamatok közepette a gyógyszergyárak kilobbizták, hogy olyan szerződést kössön velük a Bizottság, amely felelősségre vonásukat gyakorlatilag lehetetlenné teszi. Ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte: „A Bizottságnak felelnie kell, hogy miképp kívánja kiköszörülni azt a csorbát, hogy az eddig megkötött beszerzési szerződések a gyógyszergyáraknak kedveznek és nem védik meg az uniós állampolgárokat .”

Brüsszel, 2021. május 14.

További információk:

Schaller-Baross Ernő irodája: +32-288- 38871

https://schaller-baross.fidesz-eu.hu
https://fidesz-eu.hu/

(Kép forrás: news18.com)