Digitális politika és mesterséges intelligencia

A terrorista tartalmak megjelenése az online térben

2021. 04. 29.

Schaller-Baross Ernő írásbeli nyilatkozata

A terrorista propaganda megjelenése az online térben súlyos negatív következményekkel jár nemcsak a felhasználók, de a tartalomtárolást végző online szolgáltatók számára is. Az online szolgáltatókat felelősség terheli, hogy szolgáltatásaikat megvédjék a terroristák által elkövetett visszaélésektől és segítsék az illetékes hatóságokat a terrorpropaganda elleni küzdelemben. A tagállamoknak és az EU-nak együttes erővel kell fellépniük a gyakran nem uniós országokból feltöltött, terrorizmusra ösztönző tartalmak ellen. 

Az online terrorista tartalmak elleni, 2015-ben megkezdett uniós szintű erőfeszítéseket ezért egyértelmű jogszabályi keretnek kell felváltania annak érdekében, hogy az ilyen jellegű tartalomhoz való hozzáférést hatékonyan korlátozza. Egy közös, minden tagállam által igénybe vehető jogi keretrendszerre van szükség az online terjedő, terrorcselekményekre ösztönző tartalmak gyors eltávolíthatósága érdekében. Az érintett vállalatokkal jelenleg fennálló önkéntes együttműködés nem elégséges. A tagállamok rendelkezésére álló eszközöket bővíteni kell annak érdekében, hogy szükség esetén mielőbb és minél fokozottabb hatékonysággal fel tudjanak lépni a terrorista tartalmak eltávolítása érdekében. Egyértelmű és transzparens szabályokra van szükség, melyek minden tagállamban azonos követelmények szerint biztosítják a digitális platformok működését az uniós polgárok számára. 

Lényeges azonban, hogy a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kerüljön erre sor és a tagállamok továbbra is maguk dönthessenek arról, milyen szankciókat alkalmaznak abban az esetben, ha a szolgáltatók megszegik a rendelet szerinti kötelezettségeiket.