Digitális politika és mesterséges intelligencia

Aki nem tudja az adatait megfelelően használni, lemarad a globális versenyben!

2021. 03. 26.

Tóth Edina, Gyürk András és Schaller-Baross Ernő sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megszavazta az európai adatstratégiáról szóló jelentést. Tóth Edina fideszes EP-képviselő a jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a globális koronavírus-járvány folytán milliók kényszerültek otthoni munkavégzésre, a digitálizáció szerepe így még inkább felértékelődött. A mai virtuális világgazdaság fő motorját az adatok gyors és hatékony cseréje képezi.

Tóth Edina szerint a Covid-19 világválság még inkább kiemeli a digitalizáció, a digitális infrastruktúra, a digitális eszközök és készségek fontosságát. „A digitalizáció segítségével hatékonyabb lesz a gazdasági helyreállítás, amely lehetőséget teremt a régiók és tagállamok közötti digitális megosztottság felszámolására. A digitalizáció nem vezethet nagyobb vagy újabb társadalmi egyenlőtlenségekhez, régiók leszakadásához!” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő. 

Tóth Edina írásbeli felszólalásában rámutatott a nemzetállamok közötti hatékony és gyors adatfelhasználás fontosságára. „Az adatgazdaság terén Európa jelenleg vesztésre áll az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben. A baloldali, Brüsszel-központú, bürokratikus elképzelés helyett a nemzetállamoknak szerepet adó, rugalmas adatstratégiára van szükség. Örömteli, hogy az európai parlamenti jelentés a tagállami hatóságok szerepének fontosságát hangsúlyozza” tette hozzá az európai parlamenti képviselő.

Gyürk András írásbeli hozzászólásában a mikro-, kis- és középvállalkozások szerepének fontosságát hangsúlyozta. „A kkv-k mintegy 100 millió munkahelyet és a GDP több mint 50%-át adják az Európai Unióban. Versenyképességük megőrzése elengedhetetlen feltétele a digitális átmenet sikerének. Ezért a digitalizáció folyamatában és az adat-alapú technológiák használata kapcsán megfelelő jogi és technikai támogatásban kell részesülniük. Örömteli, hogy ez a szempont bekerült az Európai Parlament jelentésébe.” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő. 

Schaller-Baross Ernő írásbeli hozzászólásában , felszólította az Európai Bizottságot, hogy az proaktívan, az európai vállalkozások termelékenységének és a munkaerő jólétének növelése érdekében alkalmazza a digitális technológiában, az adatokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket. Felhívta a figyelmet a magyar kormány Mesterséges Intelligencia Stratégiájára, amelynek célja többek között, hogy 2030-ig a magyar kkv-k termelékenysége 26%-al emelkedjen, továbbá a Digitális Jólét Tőkeprogramra, melynek keretében a kormány a tavalyi év végéig összesen 3,7 milliárd forintnyi támogatást nyújtott a vállalkozások számára

Brüsszel, 2021. március 25.

További információ:

Tóth Edina irodája: + 32-228-45602

https://toth.fidesz-eu.hu/hu/

http://fidesz-eu.hu/

Gyürk András irodája: + 32-228-45727

https://gyurkandras.fidesz-hu/hu/

http://fidesz-eu.hu/

Schaller-Baross Ernő: + 32-228-45871

https://schaller-baross.fidesz-eu.hu/hu/

http://fidesz-eu.hu/