Digitális politika és mesterséges intelligencia

Európában is meg kell küzdenünk a digitális szabadságért!

2021. 02. 08.

A portugál elnökség prioritásait mutatta be az Európai Parlament Jogi Bizottságának (JURI) ülésén Francisca Van Dunem portugál igazságügyminiszter ma délután. Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő felszólalásában üdvözölte, hogy az elnökség a digitális átalakulás felgyorsítása mellett a polgárok és a vállalkozások érdekeit is figyelembe kívánja venni. A néppárti politikus hozzátette: „A portugál soros elnökségnek az új digitális megoldások és stratégiák ösztönzése mellett külön hangsúlyt kell fektetnie arra, hogy megfelelően érvényre juttassa a digitális szólásszabadság elvét. A digitális szabadságért Európában is meg kell küzdenünk!”

A fideszes képviselő az ülésen azzal a kérdéssel fordult a portugál  elnökséghez, hogy miként kívánja együttesen biztosítani a jogellenes online tartalom elleni hatékony fellépést és a digitális szabadság érvényesülését

A portugál igazságügyminiszterválaszában elmondta, hogy a digitális igazságosság témaköre mellett az elnökség kiemelten kezeli az internetes platformok felelősségre vonásának kérdését. kifejtette, hogy idén júniusban Digitális Közgyűlést rendeznek Lisszabonban, melynek fő célja a Digitális Demokrácia Irányairól szóló nyilatkozat elfogadása lesz. A miniszter hangsúlyozta, hogy az esemény középpontjában a hatékony szabályozással kapcsolatos jó tagállami gyakorlatok megtárgyalása lesz. Az illegális internetes tartalom elleni küzdelem és a digitális tech cégek átlátható működésének kikényszerítése csak az uniós tagországok együttműködésével lehetséges.

Schaller-Baross Ernő az eszmecsere során kiemelte: „Idén tavasszal a magyar Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, mely a nagy technológiai vállalatok törvényes, átlátható és ellenőrizhető működését célozza biztosítani. Mindemellett a Kormány továbbra is együtt kíván működni az Európai Bizottság által 2020. december 15-én ismertetett digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály előkészítésében”.

A fideszes politikus ismertette, hogy Magyarország Igazságügyi Minisztériuma 2020 tavaszán a Digitális Szabadság Bizottságot hozott létre. A Minisztérium párbeszédet kezdeményezett az állami és a piaci szereplőkkel, annak érdekében, hogy ne sérülhessen a magyar állampolgárok véleménynyilvánításhoz való joga a nemzetközi tech óriások által uralt közösségi média felületeken. A visszajelzések alapján az online platformok túlnyomó többsége nehezen átlátható szabályok megsértése esetén önkényesen dönt a tartalmak közzétételének korlátozásáról, vagyis maguk határozzák meg az online szólásszabadság határait.

„Mielőbbi cselekvésre van tehát szükség nemzeti és uniós szinten annak érdekében, hogy átlátható működésre szorítsuk a digitális platformokat. A biztonságnak és a szólásszabadságnak együttesen kell érvényesülnie az online térben is” – hívta fel a figyelmet Schaller-Baross Ernő fideszes képviselő.