Kis-és középvállalatok

Brüsszelnek biztosítania kell, hogy tagállamai megerősödve kerüljenek ki a válságból

2021. 02. 08.

A Covid-19 világjárvány következtében kialakult szociális és foglalkoztatási válságról és az uniós szintű válaszlépésekről vitázott ma délután az Európai Parlament. Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő írásbeli hozzászólásában kiemelte: „A magyar baloldal ismét elárulta magát. Dobrev Klára egy európai szuperállam mellett kardoskodik, és központilag szeretné a szociálpolitikát szabályozni”. Hozzátette, az Európai Egyesült Államok építése helyett olyan uniós szintű intézkedésekre van szükség, melyek a magyar modell mintájára hatékonyan támogatják a munkahelyteremtést, a bérnövekedést, és a családok támogatását. Az Európai Uniónak olyan megoldást kell kidolgoznia, hogy tagállamai megerősödve kerüljenek ki a válságból, ne csak átvészeljék azt.

„A magyar kormány gazdaságfilozófiája, hogy segélyezés helyett munkahelyeket teremt. A járvány okozta válsághelyzetre válaszul olyan gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett, amely a vállalkozás-finanszírozás mellett a munkahelyek megtartására, munkahelyteremtésre, és a családok védelmére is kiterjed. A stabilizációs és gazdaságélénkítő csomag eredményei már érzékelhetők a foglakoztatás és a gazdaság erősödésében” – fogalmazott a fideszes képviselő.

„Miközben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Portugália szociális fordulatot hirdet, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a gazdasági válsághelyzet hatékony kezelése a szociális válság megelőzésének egyetlen módja. A Covid-válság uniós szintű gazdasági megoldásokat sürget, nem pedig a tagállamok szociálpolitikai hatáskörének elvonását” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Schaller-Baross Ernő, az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának (EMPL) tagja kiemelte: „Magyarország eredményes a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésében. A gazdaságvédelmi akcióterv segítségével 1500 milliárd forintos extra kapacitásbővítés valósul meg a magyar gazdaságban.” Ezáltal lehetőség nyílt a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozások megsegítésére, melyeket a magyar kormány a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatott 2020 decemberében és 2021 januárjában.

Schaller-Baross Ernő hozzátette, hogy az EU GDP-jének több mint felét előállító, s mintegy 100 millió európai munkavállalót foglalkoztató kis-és középvállalatok tekinthetők a legsérülékenyebb gazdasági szereplőknek a világjárvány idején. A képviselő egy konkrét célokat magában foglaló uniós ütemterv előterjesztésére szólította fel az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy a kisvállalkozások adminisztratív terhei érdemben csökkenjenek.